Tuinieren voor vlinders

Vlinders hebben een bijzonder leven. Uit de eitjes van vlinders komen kleine rupsen. Deze rupsen eten veel en groeien hard. Als ze uitgegroeid zijn, verpoppen ze zich. Uit de poppen komen de volwassen vlinders, die gaan paren en weer eitjes afzetten.

Wat betekent dit voor uw tuin?
Vlinders leggen hun eitjes niet zomaar ergens. Ze leggen hun eitjes alleen op de planten waar de rups van eet, de waardplanten. En omdat rupsen kieskeurige eters zijn, die vaak maar een soort plant lusten, is de keuze beperkt.
Waardplanten zijn vaak wilde planten, zoals brandnetels en klaversoorten. Maar gelukkig zijn ook sommige tuinplanten goede waardplanten, bijvoorbeeld klimop, vuilboom, hulst of hop.

Volwassen vlinders drinken nectar. Dus om hen naar de tuin te lokken heeft u nectarplanten nodig. Een hele bekende is de buddleja, de vlinderstruik. Maar ook lavendel, hemelsleutel, herfstaster, koninginnekruid en enkelbloemige afrikaantjes zijn voorbeelden van goede nectarplanten. Met alleen al enkele nectarplanten in de tuin heeft u grote kans om vlinders te zien. Uw tuin is dan als het ware een kroeg voor vlinders, ze komen even wat drinken en gaan dan weer verder.


rups van atalanta

atalanta

Lekker warm
Vlinders kunnen zichzelf niet warm houden en hebben zonnewarmte nodig om te kunnen vliegen. Daarom zitten ze graag in de zon en uit de wind. Daar kunnen ze lekker zonnen voordat ze weer verder vliegen. Beschutting kan gemaakt worden door struiken of een haag te planten aan de kant waar de meeste wind vandaan komt (meestal de noord-westkant). De plekjes achter de haag, uit de wind en in de zon, zijn ideale plekjes voor vlinders om op temperatuur te komen.

In de winter
Elke vlindersoort heeft zijn eigen methode om de winter door te komen; als eitje, rups, pop of vlinder. Allemaal zoeken ze een beschut plekje waar zij geen last hebben van de wind of de regen. Een volwassen vlinder kunt u vinden in de schuur of een overkapping waar hij aan een balk is gaan hangen. De eitjes, rupsen en poppen zoeken beschutting in het gras, tussen de beplanting of onder afgevallen blad. In een kale, schoongeharkte tuin kan geen vlinder overwinteren. Dus uw tuin winterklaar maken? Niet doen!